ODREĐEN NOVI DATUM ODRŽAVANJA OLIMPIJSKIH IGARA OI u Tokiju održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021.

  Novosti         31.03.2020.
ODREĐEN NOVI DATUM ODRŽAVANJA OLIMPIJSKIH IGARA OI u Tokiju održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021.

Lausanne/Tokio, 30. ožujka 2020. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO), Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO), te Organizacijski odbor Tokio 2020, Gradsko poglavarstvo Tokija i japanska vlada na telefonskoj su konferenciji u ponedjeljak službeno potvrdili nove datume za Igre XXXII. olimpijade, odgođene prošlog tjedna zbog pandemije koronavirusa (COVID-19) za iduću godinu. Tako će se Olimpijske igre Tokio 2020. održati od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.

Odluku su podržale sve međunarodne federacije ljetnih sportova i svi nacionalni olimpijski odbori (NOO). Novi termini gotovo se podudaraju s prvotno planiranima za 2020. godinu (OI od 24. srpnja do 9. kolovoza i POI od 25. kolovoza do 6. rujna). Novi termini pružit će dovoljno vremena za regularan i korektan završetak kvalifikacijskog procesa za Igre.

Nakon današnje odluke, predsjednik MOO-a Thomas Bach izjavio je: "Želim zahvaliti međunarodnim sportskim federacijama na njihovoj jednoglasnoj podršci i kontinentalnim udruženjima nacionalnih olimpijskih odbora na velikom partnerstvu i potpori u procesu savjetovanja u posljednjih nekoliko dana. Također bih se želio zahvaliti Komisiji sportaša MOO-a, s kojom smo u stalnom kontaktu.
Bach je ponovio i ranije izgovorenu poruku o aktualnom trenutku Globusa: „Čovječanstvo se trenutačno nalazi u mračnom tunelu, Olimpijske igre Tokio 2020. mogu biti svjetlo na kraju tog tunela."
Predsjednik MPO-a Andrew Parsons ovako je prokomentirao odluku: „S 512 dana udaljenim Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine prioritet za sve one koji su uključeni u paraolimpijski pokret mora biti fokusiranje na to da ostanu zdravi i sigurni sa svojim obiteljima i prijateljima u ovom neviđeno teškom razdoblju za cijeli svijet."
Japanski premijer Shinzo Abe ponovio je spremnost japanske vlade za preuzimanje odgovornosti za održavanje uspješnih Igara. Mjere ublažavanja toplinskih problema tijekom Igara u Tokiju, planirane za 2020. godinu, domaćin će provesti i iduće godine.

Istodobno, predsjednik MOO-a Thomas Bach naglasio je potpunu predanost MOO-a uspješnom održavanju Olimpijskih igara Tokio 2020. godine.

Vijest i fotografija preuzeti s web stranice HOO.HR

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.