INTERVJU S KRISTINOM HORVAT Članicom Powerlifting kluba Virovitica koja ruši predrasude o ženama koje dižu utege

  Novosti         I.P.         29.04.2020.
INTERVJU S KRISTINOM HORVAT Članicom Powerlifting kluba Virovitica koja ruši predrasude o ženama koje dižu utege

Iako živimo u 21. stoljeću, u vremenu kada bi svi trebali biti jednaki, još uvijek se susrećemo s brojnim rodnim predrasudama. Poput toga da je muški sport zanimljiviji i donosi više novaca, da su muškarci zbog tjelesnih osobina samim rođenjem predodređeni za različite sportove. No iz dana u dan žene pokazuju da mogu rame uz rame ravnopravno stati uz muškarce i pokazati da i one mogu biti uspješne, baš kao i oni. Jedna od njih je i Kristina Horvat, članica Powerlifting kluba Virovitica koja ruši predrasude o ženama koje dižu utege.

1.Kako to da si se odlučila baviti powerliftingom i koliko se dugo baviš ovim sportom?

Prvi susret s utezima bio je u studentskim danima, kada sam još istraživala i proučavala te u stanu izvodila vježbe. Imala sam nekoliko utega i samostojeće stalke za čučanj, koje mi je brat napravio. Za powerlifting sam se počela zanimati čim sam krenula u teretanu 2017. godine, no nisam imala dovoljno znanja o treninzima i općenito tom sportu. S pravim treninzima sam počela tek godinu dana kasnije kada sam se pridružila PLK Virovitica. I sada sam već u tom sportu godinu i osam mjeseci.

2. Upoznaj nas s powerliftingom, kakav je to sport?

Powerlifting je iznimno težak sport, koji ne poznaje granice. To je sport snage koji uključuje 3 discipline: čučanj, potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštivajući jasno određena pravila i znakove sudaca. Najbolji i uspješni pokušaji iz svake discipline se zbrajaju i zatim služe za rangiranje natjecatelja prema određenim kriterijima.

3.Koja disciplina ti je najdraža i zašto?

Najdraža disciplina mi je definitivno bench press, zato što je to jedina disciplina na koju mi stres ne utječe.

4.Kakvi su treninzi?

Treninzi su iznimno naporni i teški, ali jedino tako se može doći do cilja i spremiti za natjecanje. Treniram pet dana u tjednu, po dva, tri sata. Najčešće radim kombinaciju bench pressa i čučnja ili mrtvog dizanja i bencha. Čučanj i mrtvo dizanje radim dva puta u tjednu dok bench press 3 do 4 puta tjedno.

5.Kako sada treniraš kada je sve zbog epidemije koronavirusa zaustavljeno?

Sada treniram kod kuće gdje imam svu potrebnu opremu za odraditi trening. Treniram s nešto slabijim intenzitetom zbog nastale situacije i otkazivanja svih natjecanja.

6.Kako je to sve utjecalo na tebe osobno?

Pa malo mi je krivo zbog toga što su mi odgođena dva natjecanja za koja sam se poprilično dobro pripremila. A trenutno ne mogu napredovati prema planu jer vježbam sama bez spottera.

7.Iako si u ovom sportu vrlo kratko, ostvaruješ iznimne rezultate i jedna si od boljih u Hrvatskoj. Koje bi uspjehe i medalje izdvojila?

Izdvojila bi zlatnu medalju s državnog natjecanja održanog u 3. mjesecu 2019. godine u Pitomači. To mi je bila prva medalja gdje sam bila prva u svojoj kategoriji na državnom natjecanju i gdje sam zlato osvojila sa samo 2,5 kg više u totalu od drugog mjesta.

8.Što tebi osobno znači powerlifting i bavljenje sportom?

U powerliftingu ne postoje granice, svakog dana težiš da budeš bolji, te da na natjecanju ukupni total bude veći. U tom sportu ovisiš sam o sebi i onome koliko si fizički spreman, koliko uložiš toliko ti se vrati. Sport mi pomaže u tome da se osjećam bolje, i kad sam loše volje odradim trening, izbacim svu negativu iz sebe i osjećam se puno bolje, kao da prije treninga nisam bila ljuta.

9. Prošle godine u lipnju je Powerlifting klub Virovitica otvorio i svoju teretanu, je l' ti to olakšalo treniranje i pripreme za natjecanje?

Pa tako je, odlučili smo imati svoj prostor za treniranje, prilagođen powerliftingu. Na jednoj kavi došli smo do ideje da otvorimo svoju vlastitu teretanu. Svi smo se oko toga složili i u par dana smo pronašli prostor, sprave i svu potrebnu opremu. Naravno teretana je namijenjena svima. U početku nismo znali kako će ljudi reagirati, ali odaziv je bio i više nego dobar. a nama je to svakako olakšalo treniranje i pripreme, jer konačno imamo sve potrebno za odraditi kvalitetan trening. I ono što je nama jako bitno, priča Kristina kroz smijeh, napokon imamo dovoljno ploča.

Kristina želimo ti puno uspjeha u daljnjim natjecanjima i hvala Ti na razgovoru.

Fotografije: privatni arhiv

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.